Kinga Zalewska
Z zawodu tłumacz języka angielskiego. Kosmetykami zajmuję się hobbystycznie już od ok 10 lat! Cenię sobie naturalne produkty, szczególnie o krótkich składach. Jestem też wegetarianką i młodą mamą :D
Argan to drzewo cierniste, które jest charakterystyczne głównie dla zachodniej części Maroka. Drzewo to jest wyjątkowym gatunkiem w swojej rodzinie roślin. W odróżnieniu od setek innych roślin należących do rodziny Sapotaceae, które to są tropikalnymi krzewami i drzewami, Argan to roślina preferująca raczej suchy klimat i możemy ją spotkać przede wszystkiem na Saharze. Drzewo arganowe kwitnie w okresie od maja do sierpnia i cechuje się pięknymi, zielono-białymi kwiatkami i liśćmi o grubości 5-6 mm. Czas dojrzewania owoców wynosi około jednego roku. Niedojrzałe owoce mają kolor lekko zielonkawy, zaś dojrzałe przybierają barwę jasnożółtą. Jeśli chodzi o kształt owoców, to są one owalne lub koliste, a rozmiarem są niewiele większe od oliwek. Owoce zawierają w sobie coś na podobieństwo orzechów, a każdy z nich kryje w swoim wnętrzu trzy niewielkie nasiona w kształcie migdała. Orzech ten otoczony jest twardą i trudną do przecięcia powłoką. Nasiona zaś są źródłem niezwykle cennego oleju, który zawiera w swym składzie esencjonalne kwasy tłuszczowe.
Tradycja i historia wytwarzania oleju arganowego
Tradycyjny olej arganowy wytwarza się zazwyczaj ręcznie. Najpierw zbiera się dojrzałe owoce, a następnie suszy się je przez pewien czas w słońcu. Oddziela się miąższ, który można wykorzystać później jako wartościowy pokarm dla bydła. Cały proces pozyskiwania oleju jest dość pracochłonny i zazwyczaj wykonywany jest przez kobiety. Najpierw należy rozłupać orzechy rękoma, posortować i poprażyć nasiona, następnie rozdrobnić nasiona i zmielić je przy użyciu ostrych kamieni, a na końcu miesza się je w chłodnej wodzie. Do tak otrzymanej pasty dodaje się ciepłą wodę, co powoduje wypłynięcie oleju arganowego na powierzchnię, z której jest zbierany. Olej chwilę spokojnie leżakuje i zmienia swoją barwę z ciemnej na jasną, przejrzystą i ulega oczyszczeniu przez ostrożne odlewanie.
Wytworzenie litra oleju arganowego to aż 10 godzin ciężkiej pracy. Bardzo mała jest też wydajność produkcji, gdyż ze 100 kg owoców uzyskuje się tylko 2 litry oleju. Jeśli wybierzemy się latem do prowincji Tamanar w południowo-zachodniej części Maroka, to z pewnością spotkamy wielu młodych chłopców sprzedających na ulicach ten cenny olej. Olej arganowy ma barwę zdecydowanie ciemniejszą niż olej uzyskiwany z oliwek. Olej arganowy ma wyjątkowy, bogaty smak, a jego zapach przypomina nieco masło orzechowe. Zawiera niezwykle ważny kwas linolowy i olejowy, które stanowią aż 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dla porównania w tradycyjnej oliwie z oliwek jest tylko 10% owego kwasu linolowego, zaś w oleju arganowym jest to prawie 37%. Kwas linolowy nie jest wytwarzany przez ludzki organizm i dlatego musi być on przyjmowany z pożywieniem.
Olej arganowy jest znany również ze swych właściwości odmładzających i w medycynie naturalnej jest bardzo często stosowany jako afrodyzjak. Marokańskie kobiety od dawien dawna stosują go też jako cenny kosmetyk, który regeneruje, wzmacnia i odżywia skórę, włosy i paznokcie.
Z zawodu tłumacz języka angielskiego. Kosmetykami zajmuję się hobbystycznie już od ok 10 lat! Cenię sobie naturalne produkty, szczególnie o krótkich składach. Jestem też wegetarianką i młodą mamą :D
W zdrowym ciele zdrowy duch. Poznaj naturalne metody pielęgnacji skóry ciała. Bądź z nami na bieżąco i żyj pełnią życia :)