Pochodzenie olejku arganowego

Argan to drzewo cierniste, które jest charakterystyczne głównie dla zachodniej części Maroka. Drzewo to jest wyjątkowym gatunkiem w swojej rodzinie roślin. W odróżnieniu od setek innych roślin należących do rodziny Sapotaceae, które to są tropikalnymi krzewami i drzewami, Argan to roślina preferująca raczej suchy klimat i możemy ją spotkać przede wszystkiem na Saharze. Drzewo arganowe kwitnie w okresie od maja do sierpnia i cechuje się pięknymi, zielono-białymi kwiatkami i liśćmi o grubości 5-6 mm. Czas dojrzewania owoców wynosi około jednego roku. Niedojrzałe owoce mają kolor lekko zielonkawy, zaś dojrzałe przybierają barwę jasnożółtą. Jeśli chodzi o kształt owoców, to są one owalne lub koliste, a rozmiarem są niewiele większe od oliwek. Owoce zawierają w sobie coś na podobieństwo orzechów, a każdy z nich kryje w swoim wnętrzu trzy niewielkie nasiona w kształcie migdała. Orzech ten otoczony jest twardą i trudną do przecięcia powłoką. Nasiona zaś są źródłem niezwykle cennego oleju, który zawiera w swym składzie esencjonalne kwasy tłuszczowe.

Tradycja i historia wytwarzania oleju arganowego

Tradycyjny olej arganowy wytwarza się zazwyczaj ręcznie. Najpierw zbiera się dojrzałe owoce, a następnie suszy się je przez pewien czas w słońcu. Oddziela się miąższ, który można wykorzystać później jako wartościowy pokarm dla bydła. Cały proces pozyskiwania oleju jest dość pracochłonny i zazwyczaj wykonywany jest przez kobiety. Najpierw należy rozłupać orzechy rękoma, posortować i poprażyć nasiona, następnie rozdrobnić nasiona i zmielić je przy użyciu ostrych kamieni, a na końcu miesza się je w chłodnej wodzie. Do tak otrzymanej pasty dodaje się ciepłą wodę, co powoduje wypłynięcie oleju arganowego na powierzchnię, z której jest zbierany. Olej chwilę spokojnie leżakuje i zmienia swoją barwę z ciemnej na jasną, przejrzystą i ulega oczyszczeniu przez ostrożne odlewanie.

wytwarzanie olejku arganowego

Wytworzenie litra oleju arganowego to aż 10 godzin ciężkiej pracy. Bardzo mała jest też wydajność produkcji, gdyż ze 100 kg owoców uzyskuje się tylko 2 litry oleju. Jeśli wybierzemy się latem do prowincji Tamanar w południowo-zachodniej części Maroka, to z pewnością spotkamy wielu młodych chłopców sprzedających na ulicach ten cenny olej. Olej arganowy ma barwę zdecydowanie ciemniejszą niż olej uzyskiwany z oliwek. Olej arganowy ma wyjątkowy, bogaty smak, a jego zapach przypomina nieco masło orzechowe. Zawiera niezwykle ważny kwas linolowy i olejowy, które stanowią aż 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dla porównania w tradycyjnej oliwie z oliwek jest tylko 10% owego kwasu linolowego, zaś w oleju arganowym jest to prawie 37%. Kwas linolowy nie jest wytwarzany przez ludzki organizm i dlatego musi być on przyjmowany z pożywieniem.

Olej arganowy jest znany również ze swych właściwości odmładzających i w medycynie naturalnej jest bardzo często stosowany jako afrodyzjak. Marokańskie kobiety od dawien dawna stosują go też jako cenny kosmetyk, który regeneruje, wzmacnia i odżywia skórę, włosy i paznokcie. 
 

Autor