Zastosowanie róży w kosmetyce



Róża to odwieczny symbol miłości, znana nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Służy jako prezent, jest także składnikiem w kosmetykach oraz perfumach.

Kwiat ten znany był w Egipcie. Rosła ona i ozdabiała popularne, ogrody Babilonu. Grecy uprawiali często tę roślinę i uważali ją za najpiękniejszą ze wszystkich znanych im kwiatów.

Rzymianie traktowali kwiaty róży jako coś świętego i nadali jej szczególne cechy. Kwiatów tych używano do składania na grobach pochowanych osób oraz czczenia ich wielu bogów. To właśnie tam róży nadano znaczenia, iż jest ona symbolem miłości i szczęścia z życia. W tych czasach była ona bardzo popularna i ceniona, odgrywała sporą rolę w codziennym życiu ówczesnych ludzi.

Bardzo uniwersalne zastosowanie wśród wszystkich odmian rośliny ma dzika róża. Posiada ona tytuł, na jaki zasługuje, czyli Królowa Kwiatów. Jest piękna i ma cudowny zapach dlatego to idealny składnik kosmetyków i w produktach działających leczniczo. Olejek z róży wygładza skórę, usuwa zmęczenie, działa pozytywnie także na układ trawienny i stawy.

W naszym kraju występuje 20 gatunków tej rośliny. Posiadają one różne barwy i owoce, jednak wszystkie wykorzystuje się w kosmetyce i farmacji.

Badacze odkryli aż 130 składników, które działają dobrze na nasz organizm. Roślina ta posiada w kwiatach, olejki eteryczne, antocyjany i flawonoidy. Owoce zawierają witaminę C, A, B1, B2, E, K, pektynę, kwas foliowy i karetonoidy.

Wykorzystywane są nie tylko kwiaty, ale również liście róży, które zawierają dużą dawkę witaminy C. Korzysta się z nich przy fitoterapii.


Róża sprawia, że nasza cera jest jaśniejsze i przebarwienia stają się mniej widoczne. Witamina C i karoten to para, która razem świetnie i silnie działa. Kosmetyki z ich zawartością dzikiej róży, rozjaśniają piegi i poprawiają koloryt cery.

ojelek różany

Pomaga w samopoczuciu psychicznym

Wytworzony olejek z tej rośliny redukuje zmęczenie i poprawia stan emocjonalny. Olejku używa się bardzo często w produkcji perfum. Wytwarza on słodki zapach, wpływa na zmysły i uspokaja. Stosować go można także na skórę, nadaje się szczególnie do tej wrażliwej i suchej. Dobrze wpływa na skórę zmęczoną z podrażnieniami.

Chroni nasz układ krwionośny

Pozytywnie działa na układ krążenia poprzez sporą zawartość flawonoidów. Mają one działanie przeciwzapalne, rozszerzają naczynia krwionośne i skutecznie prowadzą do obniżenia cholesterolu.

Witaminy C zwiększa produkcję kolagenu w naszej skórze, przez co jest ona bardziej elastyczna, a naczynka stają się odporniejsze. Poza tym cera jest widocznie wygładzone, nawilżona i miękka w dotyku.

Zawarte w dzikiej róże bogactwo pektyn, aminokwasów (spora ilość kwasów owocowych) i witamin tworzą cenny dla skóry eliksir. Po nim cera młodziej wygląda. Za ich udziałem następuje biosynteza ceramidów, zwiększa się ich ilość w naskórku oraz podnosi poziom nawilżenia skóry. Kwasy organiczne oraz witaminy, zapobiegają grubnięciu warstwy rogowej naskórka. Skóra jest zatem bardziej elastyczna i niezmiernie gładka.

Zmniejsza widoczność zmian po przebytym trądziku

W owocach dzikiej róży, występują w sporej ilości hydroksykwasy. Mają one dobre właściwości złuszczające. Wiele kosmetyków przeznaczonych specjalnie do cery tłustej i trądzikowej, je zawiera. W dużym stopniu polepszają one stan naszej skóry, przeciwdziałają zaskórnikom. Zaleca się stosowanie kosmetyków zawierających dziką różę, osobom mających problem z trądzik, ale i również osobom ze skórą mieszaną, normalną, wrażliwą. Mają one delikatne, ale zarazem efektywne działanie.

Autor

Kinga Zalewska

Z zawodu tłumacz języka angielskiego. Kosmetykami zajmuję się hobbystycznie już od ok 10 lat! Cenię sobie naturalne produkty, szczególnie o krótkich składach. Jestem też wegetarianką