Najbardziej wartościowe oleje roślinne - sposoby na pielęgnację i odżywianie skóry

Olej arganowy – zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, wskazany do dbania o skórę trądzikową i problematyczną, ale jest skuteczny także przy cerze wrażliwej, suchej i alergicznej. Olej cechuje się działaniem antyseptycznym, wygładzającym oraz ochronnym.

Olej z kminku czarnego – znajdują się w nim m.in.: nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas olejowy, kwas linolowy, witamina E oraz olejek eteryczny. Zwalcza alergię, trądzik, stany zapalne skóry i grzybice. Ponadto ogranicza rozwój zapaleń.

Olej z owoców avocado – wytłacza się go z suchego miąższu pochodzącego z owoców avocado. Znajduje się w nim wiele witamin A, D, B i E, kwasów tłuszczowych, a także lecytyny. Ten olej posiada zdolność wnikania w głąb skóry oraz sprawia, że jest ona gładka i elastyczna. Zapewnia dobrą ochronę przed słońcem, dzięki posiadaniu faktora 3-4.

Olej z nasion lub pestek dyni – jest w nim wiele beta-karotenu, cynku, potas, selenu, a ponadto są w nim witaminy: C, A i D, a także kwas olejowy i linolowy. Wskazany dla osób o skórze dojrzałej i wymagającej, wygładza zmarszczki, bywa też stosowany jako środek na rozstępy oraz maseczka do włosów.

Olej z jojoby - uzyskiwany z nasion, których źródłem jest amerykańska roślina stepowa. Jest to płynny wosk, a nie olej. Jego cechy charakterystyczne to:

  • ładny zapach,
  • nadawanie skórze elastyczności oraz miękkości,
  • posiadanie wielu witamin,
  • zapewnienie dobrej pielęgnacji dla skóry trądzikowej i tłustej, a także suchej i normalnej,
  • regulowanie wydzielania sebum,
  • przeciwdziałanie rozstępom.

Olej z dzikiej róży – olej schnący, w którym znajdują się duże ilości witaminy C, karotenoidów, witamin z grupy B, fitosteroli, kwasu linolowego, witaminy A oraz kwasu alfa-linolowego. Ten olej:

  • jest zalecany dla skóry dojrzałej, suchej i wrażliwej,
  • wspomaga leczenie łuszczyc czy trądziku,
  • odznacza się działaniem ochronnym, przeciwzapalnym oraz regenerującym,
  • wygładza niewielkie blizny i zmarszczki,
  • łagodzi podrażnienia.

oleje w kosmetyce

Olej z matłosza - tłuszcz roślinny, który uzyskuje się z jąder owoców pochodzących z afrykańskiego drzewa orzechowego. Można w nim znaleźć naturalną alantoinę, a także witaminy E i A. Charakterystyka tego oleju jest następująca:

  • 70% jego składu to pewien rodzaj żywicy,
  • jest trwały,
  • stosowany jako stabilizator w kremach,
  • wspomaga leczenie trądziku, dermatoz i łuszczyc,
  • spełnia zadania pielęgnacyjne, ochronne i kojące.

Olej z krokosza - zawiera wiele witamin A i E, a także kwas linolowy. Właściwy do pielęgnacji skóry mieszanej, tłustej z trądzikiem oraz ze skłonnością do stanów zapalnych.

Olej z wiesiołka - można znaleźć w nim wiele wartościowych kwasów tłuszczowych. Zapobiega starzeniu się skóry oraz zmęczeniu. Nadaje się do pielęgnacji skóry dojrzałej i suchej, zapobiega powstawaniu zmarszczek. Usprawnia pracę gruczołów łojowych, a także przyczynia się do wzrostu elastyczności skóry.

Olej rycynowy – olej pozyskiwany z nasion krzewu wilczomlecza. Jego zastosowania to: pielęgnacja brwi, rzęs i suchych włosów czy też wytwarzanie pomadek do ust. Sprawia, że włosy zostają lekko przyciemnione.

Olej migdałowy - nie posiada smaku i zapachu. Cechuje się działaniem pielęgnacyjnym i łagodzącym na każdy rodzaj cery cery. Jest szczególnie wskazany do pielęgnacji skóry małego dziecka.

Olej z pestek winogron - znajduje się w nim wiele kwasów linolowych, które są cenne dla organizmu. Najbardziej nadaje się do pielęgnacji skóry mieszanej, tłustej i zanieczyszczonej. Cechują go: zapobieganie tworzeniu się zaskórników, działanie tonizujące oraz łatwość wchłaniania.

Autor