Jak powstaje pierzga?

Pierzga to inaczej pyłek kwiatowy, który rozstaje przyniesiony i ,,ubity'' w komórkach poszczególnych plastrów miodu, przez nielotne pszczoły. W momencie składania pyłku w ulu jest on rozdrabniany, nawilżany dokładnie śliną pszczół oraz miodem. W warunkach panujących ulu, taka postać przechodzi fermentację mlekową. Całość konserwowana jest kwasem mlekowym oraz dodatkowym zlewaniem pierzgi miodem w okresie zimy przez pracujące pszczoły. Dzięki temu całość nie ulega zepsuciu. Profesor Ryszard Czarnecki powiedział, że co, co wytwarzają pszczoły, nie mogłoby zostać pozyskane w żadnym laboratorium. 

Pierzga zawiera

Białko, cukier, kwas mlekowy, witaminy A, B, B1, B12, B2, PP, C, H oraz K. Dodatkowo znaleźć można też makroelementy Ca, Na, P oraz S. Zawarte są też mikroelementy Fe, Cu, Zn, Co, Mo i tak dalej. Warto wiedzieć, że w pierzdze znajdują się też cenne enzymy w postaci trypsyny, laktazy, lipazy, katalizy i inwertazy. 

pyłek pszczeli Pierzga a pyłek pszczeli

Można zauważyć, że pierzga różni się od samego pyłku kwiatowego. Jak? Jest ona znacznie bardziej obfita w dodane enzymy, które przetransportowały pszczoły. Dodatkowo wzmocniona jest miodem, inhibinami, kwasami organicznymi oraz witaminami. Można śmiało stwierdzić, że pierzga jest bardzo wartościowa w celach leczniczych oraz odżywczych. 

Pierzga to naturalny lek – czy jest lepsza niż pyłek kwiatowy?

Pierzga traktowana jako lek działa na te same schorzenia, co znany pyłek kwiatowy. Ma ona jednak bogatszy skład, dlatego może być stosowana rzadziej i w mniejszych dawkach. Czas leczenia jest wtedy o wiele krótszy.

Wpływ pierzgi na zdrowie

Podobnie do pyłku kwiatowe, pierzga wzmacnia cały metabolizm. Działa tonizująco oraz wzmacniająco. Wyrównuje i stabilizuje procesy, które zachodzą na całym obszarze kory mózgowej. Dzięki temu procesy psychiczne normują się i mamy lepsze samopoczucie, Poprawia się też jakość snu i ogólna siła fizyczna. Zwiększa też wydzielanie żółci zlokalizowanej w woreczku żółciowym i wszelkich enzymów, które odpowiadają w trzustce za trawienie. Poprawia apetyt i trawienie. Dodatkowo nadaje się jako lek przy stosowaniu antybiotyku, ponieważ odbudowuję florę w jelitach. 

Do zasług pierzgi zalicza się też działanie przeciw miażdżycy. Jej działanie kardiotoniczne oraz spazmolityczne poprawia funkcjonowanie serca. Wszelki związki flawonoidowe i cenne witaminy sprawiają, że wzmacniają się ściany włosowate wszelkich naczyń krwionośnych. Likwidują się w efekcie obrzęki nóg. Podobnie do pyłku, pierzga hamuje i likwiduje wszelkie drobnoustroje. Działą przeciwzapalnie i zwiększa wytwarzanie krwinek czerwonych zlokalizowanych w szpiku kostnym. Osoby cierpiące na anemię mogą dzięki niej liczyć na zrost żelaza w organizmie. 

pierzga

Idealnie sprawdza się również w chorobach związanych z przerostem prostaty. Zmniejsza ryzyko ponownego wystąpienia dolegliwości. Pierzga wzmacnia też układ odpornościowy i działa anty nowotworowo. Należy jednak zażywać ją w początkowej fazie choroby, ponieważ w przypadku zachorowania na nowotwór, jej spożywanie nie jest zalecane. Chroni ona też przed działaniem promieni rentgenowskich. U kobiet z rakiem piersi, pierzga działa, jako wspomaganie leczenia konwencjonalnego. Oczywiście leczenie pierzgą w każdym przypadku musi być skonsultowane z lekarzem prowadzącym. Podejmowanie leczenia na własną rękę nie jest odpowiedzialne. Przeciwwskazaniem do stosowania pierzgi jest również uczulenie na jakikolwiek jej składnik. Pierzga jest produktem płynącym z natury. Warto wspomagać się nią w sposób profilaktyczny. 

Autor