Pierzga pszczela - co to jest i kto może z tego korzystać?

Produktów pszczelich w dzisiejszych czasach jest dość sporo. Nie każdy człowiek zdaje sobie jednak sprawę, które z tych produktów są najzdrowsze dla ludzi. Jednym z takich przykładów może okazać się pierzga pszczela, na którą zapotrzebowanie jest coraz większe. Doskonale wpływa ona na zdrowie nie tylko wśród osób dorosłych, ale też i tych bardzo młodych. Pierzga to nic innego jak przetworzony pyłek kwiatowy o różnorakim zastosowaniu. Pszczoły przetwarzając taki pyłek dodatkowo go wzbogacają swoimi wydzielinami. W ten sposób może on spełniać jeszcze więcej funkcji przydatnych dla przeciętnego człowieka. Pyłek wzbogacić można np. mleczkiem, które znajduje się w organizmach pszczół, oczywiście w odpowiednich proporcjach, ale o tym pszczoły wiedzą już doskonale. Taka pierzga ma doskonałe właściwości odżywcze, jest w stanie dostarczyć do ludzkiego organizmu wiele składników odżywczych, które powinny się w nim znaleźć. Łatwo można taki produkt pszczeli przyswoić, więc nie trzeba obawiać się o to, że organizm ludzki go odrzuci. 

Produkt idealny dla każdego

Pierzga pszczela przeznaczona jest praktycznie dla każdej zainteresowanej osoby, która chce optymalnie zadbać o swoje zdrowie. Warto wspomnieć jednak o tym, jak taka pierzga konkretnie powstaje. Mianowicie pszczoły podczas swojej wędrówki zbierają pyłek kwiatowy i znoszą go do ula, gdzie jest on wzbogacany, ale też wykorzystywany na szeroką skalę. Zdecydowana większość pyłku kwiatowego odkładana jest jednak przez pszczoły na później, na wypadek nieprzewidzianych wcześniej okoliczności. Ziarenka pyłku kwiatowego mają niesamowite właściwości, wykorzystywane są one właśnie do produkcji pierzgi pszczelej. Pszczoły takim produktem się żywią, a co najważniejsze pierzga ma olbrzymie właściwości prozdrowotne, dlatego też polecana jest przez specjalistów z zakresu medycyny w wielu przypadkach. Bogate składniki odżywcze sprawiają, że dzienne zapotrzebowanie na minerały może zostać z łatwością zrealizowane, dlatego nic dziwnego, że z pierzgi korzysta obecnie tak wiele osób.

pierzga pszczela

Naturalny skład

W pierzdze pszczelej znajduje się wiele przydatnych człowiekowi mikroelementów oraz makroelementów. Pierzga co najważniejsze posiada bardzo naturalny skład, zawiera w sobie wiele różnorodnych witamin, m.in. A, B12, C, D oraz E. Dodatkowo zawiera ona w sobie różnorodne minerały, mowa tutaj chociażby o potasie, selenie, żelazie, krzemie, miedzi, czy też chlorze. Polecana jest ona zwłaszcza dla aktywnych fizycznie osób, a nawet dla zawodowych sportowców, dlatego często taki produkt pszczeli jest wprowadzany do diety sportowców, kulturystów, itd. Zawiera ona w sobie również duże ilości białka i przydatnych tłuszczów. Można w niej zaobserwować także kwas mlekowy. Istotną informacją dla zainteresowanych osób jest to, że pierzga ma bogate właściwości lecznice, jest w stanie skutecznie usuwać z organizmu ludzkiego toksyny, pomaga zwalczyć chorobę alkoholową. Dodatkowo posiada też właściwości antybakteryjne. Skutecznie pomaga ludziom w problemach z trawieniem oraz przy zaparciach i biegunkach. W smaku jest doskonała, dlatego smakuje również dzieciom. Ważne jest też to, że poprawia samopoczucie i koncentrację, co jest szczególnie istotne w przypadku osób starszych. Pierzga pszczela może być dostarczana do organizmu na wiele sposobów, np. w postaci pitnej, ale też w postaci granulek, które można swobodnie ssać, jeśli tylko ma się taką potrzebę. Wielu specjalistów poleca pierzgę swoim pacjentom, aby poprawić stan ich zdrowia w szybkim tempie.

Autor