Dlaczego medycyna naturalna jest skuteczna?

Wciąż wiele osób traktuje medycynę naturalną jako pewien rodzaju mit Lekceważący stosunek do takich metod leczenia jest w dalszym ciągu na porządku dziennym. Takie podejście mają również lekarze. Dlaczego ludzie nie lubią medycyny naturalnej? Skąd ten negatywny stosunek do niej?

Okazuje się, że aż w 80% stan zdrowia zależy od sposobu odżywiania, a także od tego jak się śpi, od stanu środowiska naturalnego w otoczeniu, którego się żyje czy od poziomu stresu. Warto wiedzieć, że 90% nowotworów jest bezpośrednio związanych z trybem życia - kiepskim odżywianiem się, paleniem papierosów, brakiem aktywności fizycznej czy zanieczyszczeniem środowiska. Zła dieta ma bardzo duży wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca oraz zwyrodnieniowego zapalenia stawów Jak więc w naturalny sposób i skutecznie walczyć z takimi schorzeniami? W tym przypadku z pomocą przychodzą Kroniki Poczty Zdrowia. W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuisa, które publikowane były w newsletterze Poczta Zdrowia.

Sceptyczne podejście wielu lekarzy i naukowców do medycyny naturalnej może dziwić i to z wielu względów. Najnowsze badania naukowe pokazują bowiem, że warto docenić medycynę naturalną, aby zmienić obecny, bardzo szkodliwy styl życia i pokonać ograniczenia z jakimi niewątpliwie medycyna konwencjonalna cały czas się zmaga. Niestety spożywana obecnie żywność i warunki życia ulegają pogorszeniu. Po drugiej wojnie światowej wraz z pojawieniem się nowoczesnego stylu życia, niestety znacznie pogorszyła się jakość żywności na świecie. Obecnie spożywa się coraz mniej świeżych warzyw i owoców, a coraz więcej mrożonek, przekąsek słonych, produktów konserwowanych czy potraw, które nie zawierają żadnych składników odżywczych, a jedynie puste kalorie - ryż, ziemniaki, białe pieczywo itd. Okazuje się też, że spożywane w krajach wysoko rozwiniętych owoce i warzywa nie posiadają już tak doskonałych właściwości odżywczych jak dawniej. Mimo tych aktów, wielu ekspertów wciąż nie docenia medycyny naturalnej. Dlaczego?

zalety medycyny naturalnej

Współpracownik wydziału biochemii Uniwersytetu Teksasu w Austin donald R. Davis przeanalizował dane, które zostały zebrane przez resort rolnictwa USA w latach 1950-1999. Dotyczą one zawartości składników odżywczych w 43 owocach i warzywach. Na przestrzeni niemal 50 lat zawartość sześciu z trzynastu podstawowych składników odżywczych w tych produktach zmniejszyła się. Pozostałe wartości pozostały w zasadzie bez zmian. Zawartość fosforu, żelaza i wapnia zmniejszyła się o 9 do poziomu 16%. Zawartość białka z kolei spadła o 6%, a ryboflawiny aż o 38%. Zmniejszeniu uległa również ilość witaminy C - o 15%.

Podobne tendencje spadkowe zostały wykazane podczas badania warzyw i owoców uprawianych w Anglii w latach 1930-1980. Okazało się, że zawartość wapnia, magnezu, miedzy, sody w warzywach, a także magnezu, żelaza, miedzy i potasu w owocach spadła w dużym stopniu. Eksperci doszli nawet do wniosku, że narastające od niemal 50 lat problemy ze składnikami odżywczymi i są związane mocno z jakością pożywienia. Znana dietetyczka Agnes Rousseaux jest zdania, że ma to związek przede wszystkim z metodami uprawy, a więc nadużywaniem pestycydów i herbicydów, a także nawozów, które powodują szybki wzrost roślin, skracając jednocześnie czas potrzebny na przyswojenie przez nich cennych mikro i makroelementów. Poza tym nowoczesne metody uprawy prowadzą do wyjałowienia ziemi, a więc w niektórych regionach uprawiane rośliny mają składników o wiele mniej.

Autor